av Stefan Stenudd


Stefan Stenudd
Stefan Stenudd
är författare till flera böcker om astrologi, samt annan facklitteratur och romaner. Han är även idéhistoriker med forskning i skapelsemyter. Här är hans hemsida: stenudd.se


HOROSKOPI
är den astrologiska metoden att upprätta och tolka horoskop. Här görs det för Sverige och hela världen, vilket kallas mundan astrologi (världsastrologi).


BÖCKER

Horoskop för nya millenniet, av Stefan Stenudd.
Horoskop för nya millenniet
Stefan Stenudds bok om horoskop för länder och hela världen, med astrologiska förutsägelser om hela 2000-talet. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mer om boken på förlagets hemsida.


Ställ och tolka ditt horoskop, av Stefan Stenudd
Ställ och tolka ditt horoskop
Stefan Stenudds bok med allt om astrologi och hur du tolkar ditt horoskop — ny upplaga 2021. 380 sidor. Klicka på bilden för att se boken på AdLibris nätbokhandel.
Mer om boken på förlagets hemsida.


Your Health in Your Horoscope. Book by Stefan Stenudd.
Your Health in Your Horoscope
Stefan Stenudd's book on medical astrology, how to use your horoscope to learn about your health. Klicka på bilden för att se boken på Amazon.SE, där den är billigast.



Allt om ditt stjärntecken


In English:
Complete Horoscope
COMPLETE HOROSCOPE
English website about classical astrology, by Stefan Stenudd.

Den längsta perioden:
världsåret




Det var i hög grad just genom planeternas cykler — och ett rejält mått talmystik — man fordom räknade ut längden på en tänkt större tidscykel, ett världsår, vars längd omfattade tusentals år. Assyrierna såg dessa världsår som livslängder för hela världsalltet, från födelse till död och sedan pånyttfödelse, avgränsade av stunder då samtliga då kända planeter bildade konjunktion i sommar- eller vintersolståndet.

Det var inalles sju himlakroppar man räknade med — de som syns för blotta ögat: sol, måne, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Man tänkte sig att de för varje sådan konjunktion började om med sina banor i en sträng repris av föregående era, så att allting måste ske igen såsom förr, och jämförde det med andningens evigt upprepade in och ut. Därför var deras kortaste tidsangivelse likvärdig med ett mänskligt andetag, alltså några sekunder, upp till så långa perioder som 3.600 år, 216.000 år, ända till 12.960.000 år — alla utgående från talet 60 gånger sig självt.

Även Platon och de gamla grekerna hade liknande föreställningar, med ett tänkt världsår om 36.000 år, löpande mellan kaos och ordning. De arabiska astrologerna under medeltiden resonerade om ett världsår på 360.000 år i två faser om vardera 180.000 år, som båda skulle begynna med de sju planeterna i konjunktion på 0° Väduren, vilket de menade hade skett senast på midnatt den 17-18 februari år 3101 före vår tideräkning. Det stämmer inte, men datumet är ändå astrologiskt anmärkningsvärt med åtta av de tolv planetpunkterna inom Stenbocken och Vattumannen, dessutom med solen i konjunktion till både Mars och Pluto, samt Venus i tät konjunktion med Jupiter och månen. Jag har inte lyckats lista ut när samtliga planeter befinner sig i en enda konjunktion — än mindre när detta skett eller kommer att ske på 0° Väduren.

De indiska astrologerna, med sitt oslagbart komplexa astrologiska system, såg perioder med längder från knappa miljondelen av en sekund (0,0000074 sek.) upp till många biljoner år. De huvudsakliga tidsåldrarna hade omfång beräknade på multiplerna 4, 3, 2 och 1, och ansågs utvecklas mot ett allt större förfall, beskrivet av det material som utgjorde varje tidsålders kännetecken.

Indiska tidsåldrarna (yuga):

Tidsålder Längd
Gyllene tidsåldern
Silvertidsåldern
Koppartidsåldern
Jordtidsåldern
Hela kretsloppet (Maha yuga)
1.728.000 år
1.296.000 år
864.000 år
432.000 år
4.320.000 år

Vidare bestämde indierna att detta kretslopp i sin tur var intervall i större kretslopp, som också i sin tur var intervall i ännu större cykler, sammantaget omfattande biljarder år.

Indiska cykler ovan yuga:

Brahmas... Cykler Längd
dygn (kalpa)
år
liv
1.000 Maha yuga
360 kalpa
1.000 Brahmas år
4.320.000.000 år
1.555.200.000.000 år
1.555.200.000.000.000 år



© Stefan Stenudd 1999, 2006, 2011